Om bij de gemeente een nieuw paspoort, een ID-kaart of een verlenging van het rijbewijs aan te vragen, moet je geduld hebben. In sommige steden kan het wel drie maanden duren voordat je aan de beurt bent. Afdeling burgerzaken heeft het in veel gemeenten erg druk. Dat blijkt uit een rondgang van het AD langs de grootste gemeenten van Nederland. Een nieuwe ID-kaart of  rijbewijs aanvragen duurt in de meeste plaatsen bijvoorbeeld al meerdere weken.

Rijbewijs of paspoort tot twaalf weken wachten

In Den Haag wachten bewoners daar twaalf weken op, in Zoetermeer zeven weken, Amersfoort zes weken en in Amsterdam en Utrecht duurt het vijf weken. De gemiddelde wachttijd is volgens de krant één maand. Ook het maken van een afspraak voor een paspoortaanvraag duurt in Den Haag bijna elf weken. Vervolgens duurt het nog een paar dagen voordat het document klaar is. De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) bevestigt dit beeld.

Rijbewijs aanvragen binnen twee dagen

Is er dan geen mogelijkheid eerder ja paspoort of rijbewijs aan te vragen? Jawel, het is altijd mogelijk een spoedaanvraag te doen. Je moet dan wel rekening houden met € 51,- meerkosten. Een rijbewijs verlengen kan sneller (en goedkoper), je kunt je rijbewijs online verlengen. In 110 gemeenten is het mogelijk deze online verlenging te doen. Voor 1 augustus komen daar nog 120 gemeenten bij. Een compleet overzicht van deelnemende gemeenten voor Online Verlengen Rijbewijs vind je op de site van RDW.

Het werkt heel eenvoudig. Je maakt een digitale foto in een pasfotocabine van Photo ME. Op het scherm voer je je rijbewijsnummer in en zet een handtekening. Deze foto en handtekening worden digitaal, beveiligd naar RDW gezonden. Na dat je thuis met DigiD hebt ingelogd en de gegevens hebt aangevuld kun je twee dagen later je verlengde rijbewijs al af halen op het gemeentehuis. In veel gevallen zonder afspraak. Let op, deze toepassing is nog enkel voor het verlengen van je rijbewijs toepasbaar. Het aanvragen van een nieuw rijbewijs of na vermissing van het rijbewijs moet nog op de klassieke manier gebeuren.

Waarom deze lange wachttijden voor rijbewijs, paspoort en ID kaart?

Voor de lange wachttijden worden verschillende oorzaken gegeven. Het inschrijven van Oekraïense vluchtelingen vergt veel tijd. Ook hebben de drie dagen durende gemeenteraadsverkiezingen veel menskracht gekost. Daarnaast is er een grotere vraag naar identiteitsbewijzen nu de coronamaatregelen zijn opgeheven. Daar komt bij dat ook gemeenten meer ziekmeldingen hebben door corona en griep. De NVVB noemt ook de krapte op de arbeidsmarkt een belangrijke oorzaak. “Je kan niet zomaar iemand achter een balie zetten en zeggen: succes!”, zei Charlotte van der Ree van de NVVB in het NOS Radio 1 Journaal. “Dat moeten opgeleide mensen zijn en daar hebben we er helaas veel te weinig van.” Daar komt bij dat de wel opgeleide mensen ook voor andere taken worden ingezet.